November 2019
Wandelreis Ronda en El Caminito del Rey
 
 
Zeer de moeite waard
Maandag 18 november vertrok ik met Wim en een groep leuke mensen naar Ronda om een klein weekje te gaan wandelen. Ronda is een prachtige stad, gescheiden door een reusachtige kloof met een bijzondere brug. Rond en door Ronda hebben we mooie wandelingen gemaakt en ook heerlijke tapas gegeten in een knus restaurant.
Na Ronda stond de Caminito Del Rey op het programma. Een prachtige ‘wandeling’ over een nieuw eeuwenoud handelspad met een gruwelijk verleden. Zeer de moeite waard.
Vanuit El Chorro waar we verbleven hebben we nog twee mooie, maar zeer pitte wandelingen gelopen. De laatste dag brachten we door in Malaga. Zeker ook de moeite waard om een dag door te brengen.
De  hele reis was van voor begin tot het einde prima geregeld door Wim. Hij doet er alles aan om alle zaken vlot te laten verlopen en denkt mee als er ‘iets’ aan de hand is.
Dank Wim voor de mooie wandelreis en tot in New York.
 
Louise uit Den Haag

Ronda is een supermooie stad en daarom heen een prachtige omgeving.
Het is tot en met donderdag zo goed als droog gebleven, ondanks dat de weer-app iedere dag regen afgaf. De appartementen in El Chorro waren prachtig buiten- én binnenkant.
Ik vond het best wel pittige wandelingen rondom El Chorro.
 
Coby uit Oirschot
 
 
Wij hebben het prima naar ons zin gehad. Goed geregeld en gezellig gezelschap.
Lekker gewandeld en vooral ook genoten van de mooie omgeving en uitzichten.
Voor herhaling vatbaar!
 
Frans en Rianne uit Roosendaal
 
Hoogtepunt: tapas eten bij een lokaal restaurant
Wij hebben voor het eerst aan een georganiseerde wandelreis deelgenomen. Het was in één woord fantastisch. De groep was gezellig, alles werd met elkaar ondernomen, met als afsluiter elke dag gezamenlijk eten en een biertje drinken.
Wim regelde alles tot in de kleinste details, vliegreis, prima hotels, mooie wandelingen, goede restaurants, taxi’s en treinen. Een hoogtepunt: tapas eten bij een lokaal restaurant in Ronda.
Je was vrij om in eigen tempo te wandelen. Ronda is een prachtige stad met zijn historische brug, El Caminito was het hoogte punt voor ons. Imposante klif met prachtige vergezichten. Ook de laatste dag in Malaga was zeker de moeite waard. 
Wandelen met Wim is écht een aanrader en zeker voor herhaling vatbaar.
 
Wim en Nel uit Oudenkerk aan den IJsel
 
 
 
 
 
 
April 2019 wandelreis Caminito del Rey.

Onze eerste wandelvakantie met Wim. De combinatie reis met Malaga en de Caminito del Rey is zeker aan te raden. Wandelen en stad bezoek voor zeker ieder wat wils. Aan het einde van de dag lekker een drankje op het terras. En daarna gezellig eten samen. Onder begeleiding van Wim was de vakantie helemaal geslaagd.
 
Marlies en Ed, Wognum
 
 
Een leuke groep en bevlogen reisleider...
 
Voor ons de eerste ervaring met een groep EN een gids. Heerlijk zo eens vakantie vieren, alles werd geregeld en met Wim kwamen we op plekken, die wij normaal gesproken waarschijnlijk hadden gemist :-), met name de wandeling naar de Arabische trappen, pittige klim was het (voor mij, niet voor Ben...) maar prachtig!! Onderweg goed gecoacht, waardoor ik uiteindelijk ook dat mooie uitzicht kreeg als beloning. De Camenito del Rey was de mooiste wat ons betreft en indrukwekkend. Die enge brug die we al zagen vanuit ons hotel, hoog tussen 2 bergtoppen viel uiteindelijk gelukkig mee ( niet voor iedereen..)
Leuke toevallige bijkomstigheid was dat Malaga het toneel was van heel veel processies vanwege de week voor Pasen. Het maakte het een ander programma dan Wim was gewend, maar voor ons een mooi onverwacht cadeau.
 
Een leuke groep en bevlogen reisleider, die zich door geen enkele tegenslag uit het veld liet slaan. Treinstaking, camino afgesloten vanwege teveel wind, overvolle stad waarin we als groep elkaar niet konden vinden, omdat alles was afgesloten, om er maar een paar te noemen. Wim zorgde voor oplossingen en alles kwam goed!!

Annemiek en Ben, Alkmaar
 
 
El Caminito del Rey is spectaculair!
 
Dit jaar van 15 t/m 19 april 2019 deelgenomen aan een van Wims prachtige wandelingen. We vlogen van Eindhoven naar Malaga en verbleven bijna 3 dagen in het prachtige El Chorro, waar we 3 mooie wandelingen hebben gemaakt. De Arabische Trappen was echt een hoogtepunt (letterlijk). El Caminito del Rey is spectaculair! We verbleven in een top hotel en voor alles was gezorgd. Een gezellige groep mensen maakten deze reis tot een bijzondere prettige ervaring. Wim zorgt overal voor, dus je hoeft alleen maar te genieten. En dat hebben we gedaan!
Een aanrader voor liefhebbers van wandelen in een prachtige natuur. Dank voor deze mooie reis Wim!
 
Rob Meister, Boxtel
 
 
 
Voor elke natuurliefhebber zijn de reizen van Wim een absolute aanrader
 
Daar wij fanatieke wandelaars zijn, graag wandelen enz, zag ik op Facebook wandelen met Wim voorbij komen. Wij regelen meestal alles zelf, maar nu kwam een georganiseerde reis goed uit omdat we een heel druk jaar hebben ivm verhuizing enz. We dachten laat Wim het maar voor ons regelen, lekker makkelijk; betalen en weg. Alles is voor je geregeld, geen gedoe met het zoeken naar bussen en tickets, lekker volgen en opstappen, geen tijdverlies enz, was fijn.

Naar Malaga en El Chorro.  Een gezellige groep mensen,  Malaga en heerlijk tapas eten. Na één overnachting vertrokken we met de trein naar El Chorro. Daar stond de wandeling naar het stuwmeer op het programma. Het hoogtepunt van de reis was de indrukwekkende kloof van El Chorro. Met een helm op wandelden we door deze 7 kilometer lange kloof met zijn schitterende uitzichten.
 
De overnachting in El Chorro was helemaal top. De wandelingen zijn prachtig en je doet alles op eigen tempo, dus lang genieten. We zijn ook naar de Arabische trappen gelopen, super mooi, en veel gezien. 'S-avonds na het eten lekker na geborreld met een echte Spaanse borrel. De volgende dag weer met de trein terug naar Malaga waar we nog een paar uur door de stad hebben gewandeld en enkele bezienswaardigheden hebben bekeken. De volgende dag vlogen we weer terug naar het natte Nederland.
 
Voor elke natuurliefhebber zijn de reizen van Wim een absolute aanrader. Hij brengt je naar bijzonder mooie plekjes en weet dit ook nog eens op een ongedwongen, gezellige en professionele manier te organiseren waarbij rekening wordt gehouden met iedereen.
 
Pieter en Ans, Helmond
 
Veel ruimte ervaren in alles wat ik wilde ondernemen
 
Wij hebben een heerlijke vakantie gehad, georganiseerd door Wim. Wij kwamen uit het noorden en konden daarom een dag eerder komen en in het chalet van Wim overnachten en we kregen er ook nog een ontbijt bij. Bij de prijs inbegrepen. Wij wilden langer blijven in Malaga en hebben zelf een terugreis geboekt naar Schiphol. De prijs daarvan kregen we terug van Wim, hij had de terugreis nog niet geboekt. Zeer relaxed allemaal.
 
Wat me opviel was dat dat zo doorging, ik heb veel ruimte ervaren in alles wat ik wilde ondernemen. Bij de wandelingen kon ik in eigen tempo de berg op, dus uitgebreid van de bloemen genieten was mogelijk. Geen gehaast. Wat betreft het op tijd komen voor vertrek met wat dan ook, wandeling, bus of trein, daar was Wim duidelijk in. Geen spatje ruimte, dat is dan ook weer prettig. De derde dag bleven er een aantal lekker bij het zwembad zitten, uitrusten, lezen, zwemmen.

En ik weer de berg op voor de Arabische trappen, ik kreeg drie kwartier voorsprong om toch tijd te hebben voor de mooie flora tot de afdaling, daar gingen we samen naar beneden. Zo zag ik hem met een grote mildheid voor ieders gewoonten de reis begeleiden. Dat is toch de helft van het plezier, dat het reilt en zeilt en dat er iemand is die dat verzorgt. De Caminito was een belevenis, maar voor mij waren de bergwandelingen het meest spectaculair en als bloemliefhebber was ik blij dat het voorjaar was. Ook het groepsgebeuren was geen must, je kon je aansluiten of iets alleen ondernemen, geen probleem.
Dus dit is een aanrader, reizen met Wim.
 
WS, Alkmaar
 
 
Een reis om nooit meer te vergeten
 
Wandelen over de Caminito del Rey; wat een geweldige ervaring, zonder gids had ik niet kunnen genieten van het geitenpad, de kramp in mijn kuiten, de roofvogels in de lucht, en het ademende uitzicht. Reizen met een gids, dit was voor mij de eerste ervaring, geen zorgen over het treinkaartje, geen zorgen of het hotel goed is. 4 dagen zorgeloos.  En als kers op de taart allemaal gelijkgestemde mensen!! Een reis om nooit meer te vergeten!!
Nou Wim, geen woord over gelogen. Wie weet tot een volgende keer!!
 Anne-Mieke, Utrecht
 
 
 
 
 
 
 
 
Wat een bijzondere ervaring
In maart 2019hebben we met een enthousiaste groep medewandelaars olv Wim (Kuipers) in Andalusië gewandeld. We hebben o.a. de beroemde en spannende Caminito del Rey gelopen. Wat een bijzondere ervaring !!!
In september j.l. een fantastische wandelweek in NY gehad met Wim en onze gezellige groep medewandelaars. Wat hebben we veel gezien en ook genoten van het prachtige weer! De reis werd afgesloten met een kort verblijf op het fascinerende IJsland. Na de "drukte" van een wereldstad....overweldigd worden door de fascinerende ruige natuur van dit eiland van " vuur en water"! Kortom, aanraders deze bijzondere reizen!
 
Els Jonkman - Amsterdam
 
 
Indrukwekkende landschappen
Wandelen met Wim was voor mij een bijzondere belevenis. Niet alleen door de indrukwekkende landschappen, de verrassende routes en fantastische vergezichten. Wim is een fijne organisator. Een gastheer die het woord neemt als het moet en verder vanuit de achtergrond alles rustig in de gaten houdt. Zo kreeg onze groep alle gelegenheid om er met elkaar een onvergetelijke vierdaagse van te maken. Deze korte wandelvakantie staat in mijn geheugen getatoeëerd. De foto’s bekijk ik nog regelmatig.
 
Peter de Koning - Boxtel
 
 
Adembenemende vergezichten
Wandelen over het 'koningspaadje' in Andalusië. Het is het hoogtepunt van de reis die Wim Kuipers van Wandelen met Wim jaarlijks organiseert. El Chorro is het piepkleine dorpje met een sprookjesachtige herberg, een charmant dorpswinkeltje, een cafetaria en een station uit een speelgoedboek dat het vertrekpunt is voor de magische wandeling over plankieren, hoog boven een kletterend riviertje. Met adembenemende vergezichten.
De wandeltrip van Wim biedt trouwens veel meer. Een klim naar een hooggelegen stuwmeer en een tocht over de Arabische Trappen, eeuwen geleden in de rotsen uitgehouwen door de Moren die hier in El Andalus de scepter zwaaiden. En vergeet de stad Malaga vooral niet, waar middeleeuwse geschiedenis en moderniteit elkaar omarmen. Eet tapas op terrasjes en in barretjes, geniet in de heerlijke haven vol met trendy boetiekjes, bezoek de prachtige kathedraal. Of dat allemaal kan in vier dagen? Met Wim als gids een makkie. Wel goede wandelschoenen aandoen!
 
Marc Cleutjens - Boxtel
 
 
Ultieme vrijheid en ruimte…
Mijn eerste wandelreis met Wim ging naar de Caminito del Rey in Spanje en bracht me daarnaast o.a. nog over de Arabische Trappen en Malaga. Je ziet prachtige gebieden waar je zonder ervaren gids niet snel zal komen. Te mooi om op een foto vast te kunnen leggen. Ultieme vrijheid en ruimte… Ook wandelde ik mee door de Wicklow Mountains in Ierland, wat een compleet andere maar eveneens een geweldige ervaring was. Avontuurlijke wandelingen door een mysterieus gebied dat in de ochtend optrekt uit de mist. Eén van de weinige reizen die met bewolking en lichte regen eigenlijk mooier is dan met blauwe lucht en zon. Heerlijke tochten om lichaam en geest weer even in balans te brengen…
Voor elke natuurliefhebber zijn de reizen van Wim een absolute aanrader. Hij brengt je naar bijzonder mooie plekjes op de wereld en weet dit ook nog eens op een ongedwongen, gezellige en professionele manier te organiseren waarbij rekening wordt gehouden met iedereen.
 
Rob Housen - Sevenum
 

Genieten!
Op reis met Wim..... Dat is ....SUPER !! Alles is voor je geregeld, geen gedoe met het zoeken achter bussen en tickets, lekker volgen en opstappen, geen tijdverlies… zalig toch!
De groep was een hele gezellige bende van alle leeftijden. De wandelingen zijn prachtig, je doet het op eigen tempo, geen afjaag gedoe, maar genieten! Mijn eerste wandelvakantie met Wim zit erop en mijn tweede is geboekt. Ik kan niet wachten!
 Joyce vd Velden - België
 
 

Prachtige wandeling
Mijn vrouw en ik trachten elk jaar een ‘specialleke' in te lassen. Daarom sprak de Caminito del Rey ons al langer aan. Ik stootte toevallig op de website van Wim en we schreven vrij snel in. De reis en de organisatie verliepen vlot en vlekkeloos. Op de eerste avond in Malaga leerden we tijdens een tapasmaaltijd op een terrasje de groep beter kennen. We voelden het vrij snel: de sfeer zat goed.
De Caminito voldeed volledig aan onze verwachtingen. Een uiterst prachtige wandeling doorheen een diepe vallei, langs rotswanden, en over een winderige hangbrug. Nergens was de wandeling lastig, moeilijk of gevaarlijk. Een echte aanrader. Ook een volgende wandeling naar de spectaculaire Arabische trappen paste in dit kader. 's Anderendaags, op de avond voor de terugreis naar Eindhoven, werd in Malaga nog even, bij een variatie van fijne tapas, een drankje gedronken om een geslaagde reis gepast en sereen af te sluiten. Wim, miejr van datte... (meer van dat moois)
 
Bruno en Nadine Jennes - België
 

Heel relaxed
In oktober heb ik het genoegen gehad om met Wim op wandelvakantie te gaan met als hoofddoel de Caminito del Rey in El Chorro. Dit was onze 1e reis met hem en het is meer dan goed bevallen. Het was goed georganiseerd, heel relaxed allemaal, niets moet en alles kan en met een prima prijs/ kwaliteit verhouding. Eigenlijk kiezen we nooit voor een groepsreis maar op aanraden toch gedaan en zeker voor herhaling vatbaar.
 
Anneke Damen - Veldhoven
 
Perfect geregeld
Ik ben in 2015 door mijn vriendin "getagd" om mee een wandelreis te gaan doen georganiseerd door haar oud-collega Wim Kuipers. Omdat ik een druk leven heb en soms veel te weinig tijd voor vriendinnen leek mij dit een heel goed plan. Ook omdat de wandelreis in een door mij geliefde streek in Spanje was de Costa Brava. Met rugzak en een groep van 12 voor mij verder onbekende mensen zijn we eraan begonnen, en hebben het vanaf de eerste minuut heerlijk gehad. Alles was perfect geregeld, van vliegreis tot hotel tot de stops, Wim had overal voor gezorgd. En zoals wij in eerste instantie tegen elkaar zeiden, als ze niet leuk zijn gaan we gewoon samen uit eten en een borrel pakken, maar nee, door het lopen kom je op heel andere verhalen van iedereen waardoor er al gauw een klik is. Heerlijk de hele dag wandelen, Wim let wel op de route, lekker buurten, 's-avonds lekker eten en borrelen en een heerlijk temperatuurtje! Inmiddels ben ik al weer 4 'wandelingen’ verder, het 2e gedeelte aan de Costa Brava, de Caminito del Rey en Toscane, en het was allemaal heerlijk. Echt een aanrader om weer eens heerlijk bij te praten met je vriendin, vriend of zelfs als je alleen bent, want 'buurt' heb je.
 
Hanneke - Beek en Donk
 
 
Mooie ervaring
In 2017 heb ik met Wim gewandeld in Caminito Del Rey en in Malaga. Alles was heel goed verzorgd en geregeld. Voor mij was het een heerlijke wandel vakantie en het zal ook niet de laatste keer zijn. Na een tijd van druk, druk en nog eens druk kwam ik weer helemaal in de ‘Zen stand’ thuis. Bedankt Wim voor deze leuke, mooie en gezellige ervaring.
 
Janneke Davids - Vlaardingen
 

Spectaculair
Afgelopen oktober voor de eerste keer gewandeld met Wim en ik kan zeggen: “Ik ben fan!”. Met een gezellige groep mensen naar Malaga gevlogen waar de mogelijkheid werd geboden de stad lopen en fietsend te verkennen. De volgende dag met de trein naar El Chorro waar we vanuit het mooie hotel (met zwembad) afwisselende wandelingen hebben gemaakt met mooie en bijzondere uitzichten met als hoogtepunt de Caminito del Rey. Wat een spectaculair en indrukwekkend wandelpad. Wim had alles tot in de puntjes goed geregeld en is een enthousiaste en gezellige reisleider. Het was een fantastische ervaring. Ik heb enorm genoten. Mijn volgende reis bij Wim staat al weer geboekt, Toscane oktober 2018. Je zou het "het wandelen met Wim-virus" kunnen noemen. Ik heb er nu al zin in."
 
Héleen van Wijk - Alphen aan de Rijn
 

Goed bevallen
Aangestoken door de enthousiaste verhalen van mijn oud-collega en haar zoon, zijn mijn man en ik overstag gegaan en hebben we de Caminito del Rey gewandeld.  Op deze manier vakantie vieren was nieuw voor ons, maar is perfect bevallen!Leuk hotel in Malaga en 's middags met de hele groep o.l.v. een Nederlandse gids op de fiets de highlights van Malaga bekeken. Het knusse hotel in El Chorro was het startpunt van de wandelingen met Wim.  Eerst naar het hoger gelegen stuwmeer, waar de vale gieren in grote aantallen in de lucht hangen en het uitzicht prachtig is. De Caminito is een ervaring op zich; niks gammel bruggetje of eng paadje, maar een vernieuwd pad boven het oude pad door een prachtige kloof met fantastische vergezichten en onder in de diepte een riviertje dat haar weg zoekt tussen de rotsblokken. De Arabische trappen was weer van een andere orde; afdalen op uitgehouwen paadjes in de rotsblokken, zoals de Moren die 500 jaar geleden aangelegd hebben en ondertussen genieten van de uitzichten. En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar dat doe ik niet, want niets is mooier dan zelf ontdekken hoe leuk wandelen met Wim is.
Ons is het in ieder geval heel goed bevallen en ik heb gehoord van diezelfde oud-collega dat de Catalonië-wandelingen ook mooi zijn en dan lonkt New York ook nog....
 
Bernadette en Martien Roestenburg - Liempde
 

Fantastisch naar mijn zin
Vorig jaar met Wim Kuipers de Caminito del Rey reis meegeweest. Fantastisch naar mijn zin gehad, alles was top geregeld, fijne hotels en alle afspraken nagekomen en de sfeer was relaxed. Wim ziet nergens een probleem in en dat maakt dat alles in een goedmoedige en ontspannen sfeer verloopt. Je proeft de ervaring van hem. Goed om te ont-stressen. En er is tijd om vrijwillig gezellig een drankje te doen en lekker te eten. En nog een belangrijk punt, de prijs is het dubbel en dwars waard. Helaas is er een nadeel.... als je op korte termijn mee wil is ie altijd volgeboekt, jammerrr... Waar ik persoonlijk een (o.a. er zijn er meer) goede herinnering aan bewaar is dat Wim zeker anderhalf uur met mijn rugzak heeft gelopen omdat deze een beetje te zwaar was voor mijn rug bij een stadwandeling in Sevilla.
Kort gezegd, voor herhaling vatbaar.
 
Conny Geel - Amsterdam
 
 
Aan alles gedacht
In het najaar van 2016 ben ik voor het eerst met Wim mee geweest, op aanraden van een enthousiaste wandelvriend. De tocht ging naar Sevilla, Malaga en de Caminito del Rey. Deze Caminito stond heel hoog op mijn verlanglijstje en toen Wim mij liet weten een plaatsje vrij te hebben, hoefde ik niet lang na te denken. ‘Het is wel een groep uit Boxtel en naaste omgeving’ waarschuwde Wim nog. ‘Hoe erg kan dat zijn’ dacht ik. Nou helemaal niet dus.... Van het begin af aan heb ik me erg welkom gevoeld bij deze leuke groep! En de reis was een topper! Letterlijk en figuurlijk. Een geslaagde combi van stadsbezoek – in dit geval Sevilla én Malaga – en de mooie natuur rondom El Chorro. Heerlijk gewandeld en genoten van de Caminito del Rey. Iedereen met een goede conditie kan deze wandelreis doen, geen moeilijke passages of enge richeltjes. Wel prachtige uitzichten en goede wandelpaden tijdens deze reis! Goed georganiseerd door Wim, aan alles gedacht en toch de ruimte om je eigen ding te doen als je dat wilde. Ik  kijk uit naar de volgende reis Wim, de verwachtingen zijn hoog gespannen!
 
Ina Bensink - Leusden
 

Heerlijk ontspannen
Serieus, werkelijk chapeau! Het zwembad was voor mij een heerlijke bijkomstigheid; vermoeid na elke wandeling lekker even heerlijk ontspannen zwemmen. Jouw positiviteit, persoonlijke aandacht en zorg voor je reisgenoten was groots ik heb het daardoor beleefd als een reis met alleen maar hoogtepunten, zelfs die keer dat ik werkelijk kapot was en toch door wilde naar de top en de Arabische trappen. Om te ervaren hoe het voelt om er he-le-maal doorheen te zitten en dan door jouw geduld, persoonlijke aandacht en positieve support (ja, de beslissing lag helemaal bij mij) het gevoel te hebben door jou naar boven “gedragen” te zijn geworden heb ik achteraf echt ervaren als een bijzonder hoogtepunt.
Eenmaal boven heb ik genoten van de mooie uitzichten en de bijzondere afdaling via de bewuste trappen, ik had het niet willen missen ondanks de pittige klim! Volgens mij heeft jouw enthousiasme, positiviteit, plezier en sportiviteit aan een hele aanstekelijke uitwerking op alle deelnemers, ik heb het in ieder geval zo ervaren en wil graag nog eens een reis met je meemaken (als ze al niet volgeboekt zijn) Heel veel succes.
 
Ineke Terlingen - Gelderland
 

Niets moet, alles mag
Twee fantastische wandelvakanties mee mogen maken met Wim!! Wandelen met Wim, regelmatig voorbijkomend op Facebook….en zo onze eerste trip geboekt. Samen met mijn zus wilde ik eens ervaren hoe het is om met een wandelgroep op pad te gaan. In maart 2017 de Caminito del Rey, Malaga. Wat een fijne ervaring. Goed georganiseerd, alles was geregeld, mooie tochten, fijne sfeer en niets moet alles mag. Wij waren om…. Gelukkig want ondertussen had ik al een tweede trip geboekt bij Wim.
September 2017, New York en Reykjavik.  Wat een bijzonder mooie ervaring was dit!! Wederom weer alles goed geregeld en georganiseerd. Met 2 Amerikaanse gidsen hebben we ontzettend veel gelopen en gezien zowel de Highlights en de buitenwijken van New York. Met als kers op de taart Reykjavik, prachtig mooi. Vooral de verschillen van beide steden….
Ondertussen heb ik weer een reisje geboekt bij Wim, samen met mijn zus naar Ierland. Wicklow Mountains, Dublin.
Ik denk dat dit genoeg zegt over mijn ervaringen met Wandelen met Wim ????

Lianne Janssen - Uden
 

Een cadeautje
Dit jaar voor het eerst van mijn leven alleen op vakantie geweest met een georganiseerde groep- wandelreis. Van A t/m Z was alles perfect geregeld. Wat een heerlijkheid om op vakantie te gaan met als enige taak.. Bij de groep blijven, dan komt het goed! En wat kwam het goed! Overdag prachtige wandeltochten gemaakt en in de avond met z’n allen nagenieten onder het genot van heerlijk eten en drankjes. Wat ik nog het meest bijzonder vind is dat wandelen verbinding maakt tussen mensen. Een reis vol bijzondere gesprekken, andere inzichten, fysieke uitdagingen en nieuwe vriendschappen. Beleven met Wim: Een cadeautje wat iedereen zichzelf af en toe zou moeten gunnen.
 
Ingeborg vd Broek - Boxtel
 
 
Slapen onder de sterrenhemel
Oktober jl. ben ik met Wim mee geweest naar Malaga en El Chorro. Dit was een onvergetelijke ervaring. Een gezellige groep mensen, de leerzame fietstour door Malaga en heerlijk tapas eten op straat. Na één overnachting vertrokken we met de trein naar El Chorro. Daar stond de wandeling naar het stuwmeer en  de prachtige wandeling naar de Arabische trappen op het programma. Het hoogtepunt van de reis was de indrukwekkende kloof van El Chorro. Met een helm op wandelden we door deze 7 kilometer  lange kloof met zijn schitterende uitzichten.
De overnachting in El Chorro was helemaal top. Je kon heerlijk buiten slapen onder de sterrenhemel  met uitzicht op de bergen. Daarna weer met de trein terug naar Malaga waar we nog een dag  door de stad hebben gewandeld en allerlei bezienswaardigheden hebben bekeken. Toen was het weer tijd om terug te vliegen naar Nederland met een rugzak vol  onvergetelijke herinneringen.
 
Mieke van de Maat - Bodegraven
 
 
Alles tot in de puntjes geregeld
Hoe wat dronkenmansgrootspraak en een opgedoken flyer in ‘café de Kerk’ uitmondden in een fantastische wandelervaring met Wim!
Wij als vrienden wandelen graag met elkaar. Wandelen staat namelijk garant voor goede gesprekken, prachtige omgevingen en we hopen dat het ook nog wat goeds doet voor onze conditie. Toen één van ons op de proppen kwam met ‘wandelen met Wim’ (wat aanvankelijk eigenlijk begon als grapje) waren we dan ook al snel allemaal om. Dat zagen wij eigenlijk wel zitten; een vakantie die tot in de puntjes georganiseerd zou zijn en ons naar plekken zou brengen waar we zelf niet zo snel zouden komen. Natuurlijk trok de Caminito Del Rey ons over de streep, zeker na het zien van een aantal filmpjes. En een mens is een gezelschapsdier, dus het dingetje ‘groepsreis’ zou ook vast wel goed komen. Altijd leuk om nieuwe mensen te ontmoeten die in ieder geval één passie zouden delen; wandelen!
Dus zo kwam het dat wij maandag 3 oktober de ‘stoute schoenen’ aantrokken (lees: wandelschoenen) en samen met onze reisgenoten naar onze eerste reisbestemming Sevilla vlogen. De sfeer was meteen goed en ook Wim had er erg veel zin in. Een prima hotel waar wij onze spullen konden droppen en wie zin had mocht aansluiten voor een stadswandeling voorbij alle hoogtepunten van Sevilla, die één van onze groepsgenoten thuis al had uitgestippeld.
Al dat wandelen maakte natuurlijk hongerig dus toen tijdens de wandeling een tapastent ons aan zat te gapen konden wij niet anders dan hier neerstrijken voor onze eerste Spaanse Tapas! Een succes. En hoewel Wim de hele reis het motto ‘vrijheid blijheid’ erg heeft aangemoedigd, vonden wij het toch érg leuk voor de groepscohesie dat hij een kleine PubQuiz had gemaakt, en jawel, in een heuse Engelse Pub in Spanje!  En Wim, wat ontzettend leuk dat juist jij daarna nog een afzakkertje met ons ging doen. Hoewel het niet meeviel om op dat uur nog een kroeg te vinden die open was (zelfs in het dorpse Boxtel gaat het feestgedruis langer door!). Maar wie zoekt zal vinden, en we hebben de avond af kunnen sluiten in een gezellig Spaans kroegje. De weg naar ons hotel vinden was daarna overigens ook nog een hele zoektocht…

’s Avonds grote jongen, ’s ochtends grote jongen, het was weer vroeg dag! Helaas hebben wij de ochtendwandeling met de groep over moeten slaan omdat wij als ‘groentjes’ een koffer mee hadden genomen en geen goede wandelrugzak. Aangezien de ochtendwandeling als eindbestemming het treinstation van Sevilla was om onze transfer naar El Chorro te maken, was wandelen met een rugzak wel een pré boven het meetrekken van een koffertje. Dus hebben wij ervoor gekozen om samen met Merel en Fieke, met wie het direct al erg klikte, gezellig te gaan ontbijten en onze eigen wandeling te creëren door Sevilla om later onze bagage op te pikken en naar het station te lopen. Hoedjes op en gaan met die banaan. We hebben toch maar mooi ‘de paddenstoel’ gezien die een prachtig uitzicht bood over Sevilla.
We hebben Wim daarna nog even goed laten schrikken door een klein grapje uit te halen dat we op het verkeerde treinstation stonden, nét voordat de trein ons naar El Chorro zou brengen (maar Wim maakte zich naar eigen zeggen ‘helemaaaal’ geen zorgen hoor’). Een prachtige treinreis met panoramische uitzichten (hoewel we die door het kaarten toch veelal gemist hebben) die ons naar onze volgende bestemming bracht. El Chorro. Hier zou het allemaal gaan gebeuren: de Caminito Del Rey!

Wie denkt dat we het met lowbudget hotels moesten doen heeft het goed mis. Wát een prachtig appartementencomplex heeft Wim voor ons uitgekozen! Hoewel de keus wel gering is, want heel veel meer dan héél veel mooie natuur en dit complex, lijkt er daar ook niet te zijn. Een zwembad met ligbedjes waar je zo wegkijkt in de prachtige bergachtige natuur. We vonden het bijna spijtig dat we ‘moesten’ gaan wandelen! Maar natuurlijk kwamen wij om te wandelen en sloten we aan voor de wandeling in de namiddag, onder begeleiding van Wim. Een tocht van een uurtje of 3-4, bergop en bergaf, met prachtig uitzicht over het stuwmeer. Alvast opwarmen voor de dag erna. Leuk dat bijna iedereen van de groep ook aansloot!

Na deze wandeling was er gelukkig nog wat tijd om te plonzen en daarna maakte we ons op voor ons eerste 5-sterren diner in het restaurant. Het was, wat zullen we er van zeggen, écht Spaans. Dit moet je echt zelf ervaren om er over mee te kunnen praten. Vrijheid blijheid, iedereen kon er dus zelf voor kiezen met wie, wanneer en waar te eten. Na dit gezellige etentje hebben we het niet al te laat gemaakt want de dag erop zou het hoogtepunt van de reis worden. Dit wilden we natuurlijk in volle glorie kunnen beleven. De bedden sliepen heerlijk, en de appartementen zijn ook uiterst geschikt bevonden voor een heus kussengevecht.
Na een heerlijke tosti bij het ontbijt, en een appel op een bordje is de hele groep te voet vertrokken richting Camanito Del Rey. De aanloop naar deze tocht was ook al prachtig. En wat hebben wij geboft met het weer! (Sorry voor de groep die na ons kwam, we hadden dat jullie ook heel erg gegund!….) Bij de start van de tocht werden we voorzien van witte helmen (extra punten bij de PubQuiz) en konden we eindelijk van start. WAUW.

Wat heerlijk dat Wim ons dit mee heeft laten maken. Want enkele maanden voor deze reis hadden wij nog nooit van dit ‘Koningspad’ gehoord. Dit pad heeft werkelijk ‘diepe’ indruk op ons gemaakt. Letterlijk en figuurlijk! De uitzichten waren waanzinnig en wat Wim vooraf zei klopt; de beleving is bijna niet te evenaren. Zoals Yvonne er later over schreef: ‘wat een cadeautje’. Daar sluiten wij ons volledig bij aan. De tocht kent geen grote moeilijkheidsgraad, iedereen die kan lopen en geen hoogtevrees heeft, kan de Caminito Del Rey lopen. We vonden het ook bizar om naast dit veilige pad, ook het ‘oorspronkelijke’ pad te zien wat zich precies onder het veilige pad bevindt. Want wat een geschiedenis kent dit pad….

In de namiddag konden we nog aansluiten voor een wandeling die beroep deed op onze conditie en doorzettingsvermogen met als ‘hoogtepunt’ de Arabische trappen. Hier draaiden wij onze hand natuurlijk niet voor om. Een aantal groepsgenoten kozen er voor om lekker aan het zwembad te blijven liggen, wij konden ze geen ongelijk geven! Toch met een behoorlijk clubje zijn we begonnen aan de wandeling en echt, deze deed eigenlijk ook niet onder voor de Caminito! Zo puur als de natuur kan zijn. Gewoon níemand tegenkomen, wat een rust en wat een stilte. En wat ontzettend leuk dat we het als groep gered hebben, dat we elkaar naar boven ‘gepraat’ hebben. En natuurlijk dankzij de fantastische tips van Stefan. 
Hoe leuk was het dat we de boer toestemming hebben kunnen vragen om over zijn land te mogen wandelen. Zie de foto! Het was soms echt wel even afzien, ook vanwege het lekkere zonnetje wat in onze rug brandde. Maar alles was het dubbel en dwars waard. We hebben genoten, van de eerste tot de laatste stap. Wim, hoe kom je toch bij deze mooie en verborgen plekjes. Wat was het ontzettend de moeite waard.
’s Avonds weer een heerlijk 5-sterren diner wat niet onderdeed aan de dag ervoor. De gevulde paddenstoelen waren helaas uitverkocht, gelukkig was er wel kip. Een gezellige avond om El Chorro af te sluiten.

De dag erop hebben we onze koers voortgezet naar Malaga. Ook weer een prima hotel waar we onze spullen alvast konden droppen en opnieuw werden we verrast door Petra. Een wandeling voor Malaga zodat we alle hoogtepunten hebben kunnen zien. En daarna was het natuurlijk tijd voor… ZON ZEE STRAND! Wat een fantastische combinatie; de vorige dag nog afzien op een berg en de dag erna bijkomen op het strand. We hebben heerlijk wat uurtjes gezwommen en genikst. We kwamen Wilma en Connie ook nog tegen die flink hadden gewinkeld. Wat een gezellig dames waren dat zeg! Wat leuk dat die ook zo bevriend zijn geraakt. In de avond hebben we een heel leuk tapasrestaurantje gevonden waar we met zijn zesjes hebben gegeten. De sangria was huisgemaakt en viel ons goed in de smaak, het eten was heerlijk. We zijn gebleven tot ‘sluitingstijd’ en hebben daarna het nachtleven van Malaga opgezocht.

Wim, wat een FANTASTISCHE reis heb jij voor ons georganiseerd. Alles tot in de puntjes geregeld, een betere reisleider hebben we ons niet kunnen wensen. En ook qua persoonlijkheid is Wim er eentje die je in je hart sluit. En wat hebben we geboft met de groep. Wij verheugen ons nu alweer op het reisassortiment voor komend jaar want wij zijn nog lang niet ‘uitgewandeld met Wim’!
 
3-7 oktober 2016 Mieke vd Steen Boxtel